Belgianpaimenkoira

"Koiran koko lihaksikas vartalo näyttää olevan täynnä räjähtävää voimaa, jota on vaikea hillitä ja se on koko ajan valmiina toimintaan. Se on impulsiivinen, kiihkeä ja reaktioissaan nopea, jopa malttamaton. Silmät ovat säkenöivät ja katse on tulisesti puhutteleva. Sen sopusuhtainen olemus ja ylväs pään asento ilmentävät hienostunutta voimaa. Koira vakuuttaa katsojan pelottomuudesta ja valmiudesta toimintaan. Se on paimen- ja vartiokoira, joka puolustaa tarvittaessa isäntäänsä epäröimättä, peräänantamattomasti ja kiihkeästi. Se on belgianpaimenkoira."

http://www.canebaubau.it/


Tervueren

Nykyään Suomen suosituin belgianpaimenkoiran muunnos on tervueren. 
Tervueren on pitkäkarvainen ja väri on punaruskea tai hiekka, karvojen päiden ollessa mustat. Myös kuonon maskin tulee olla musta.
Tervueren on saanut nimensä samannimisestä kylästä lähellä Belgian Brysseliä. Tervuerenmuunnokseen kuuluvat myös muun väriset pitkäkarvaiset, jotka saattavat olla vaaleankeltaisia, hunajanvärisiä tai harmaita.


Groenendael

Groenendael on muutoin samanlainen kuin tervueren, mutta se on aina kokomustan värinen. Nimensä muunnos on saanut Groenendaelin linnasta, jossa asui Rose-niminen kasvattaja. Rosen aikaansaama koirakanta vastasi hyvin professori Reulin normeja ja se muodosti perustan mustille belgianpaimenkoirille.
Silloin tällöin groenendaelpentueisiin syntyy myös ruskeita tai harmaita pentuja, tällöin ne rekisteröidään tervuereniksi.


Malinois

Malinois on lyhytkarvainen punaruskea belgianpaimenkoira, joka on saanut nimensä Malines'n kaupungin mukaan.
Se on erittäin suosittu harrastuskoira varsinkin Belgiassa ja Ranskassa, erityisesti Keski-Euroopassa malinoismuunnos 1990-luvulla nousi suureen suosioon vartio- ja suojelukoirana. Muunnoksesta löytyy erityisiä ns. työlinjoja joissa jalostuksen pääpaino on nimenomaan koirien työominaisuuksissa.
Suomessa malinois on muunnoksista kolmanneksi yleisin, pitkäkarvaisten jälkeen.


Laekenois

Karkeakarvainen punaruskea belgianpaimenkoira, jolla on mustia karvoja kuonossa ja hännässä, on saanut nimen laekenois. Nimi juontaa juurensa rodun kantayksilöistä, joiden isännillä oli oikeus paimentaa lammaslaumoja Laekenin kuninkaallisessa puistossa. Laekenois on belgianpaimenkoiramuunnoksista harvinaisin. Alkuperäisten laekenoiskoirien joukossa oli myös tuhkanharmaa muunnos, jonka jalostus on kuitenkin loppunut. Nykyisin laekenoismuunnosta kasvatetaan eniten Hollannissa.