Ensimmäinen kansainvälinen paimennusvalio: C.I.TR. Workaholic Kaylah & Annika Keto

29.6.2023

Värikkäiden käänteiden jälkeen siitä tuli totta: groenendaelnarttu Workaholic Kaylah "Baila" saavutti ensimmäisenä suomalaiskoirana kansainvälisen paimennusvalion C.I.TR. arvon!

Annika Keto kertoo, että ensikosketus lampaisiin Bailalla oli Ranskan erikoisnäyttelyssä vuonna 2012:

- Ilmoitimme Liisa Sarjasen kanssa Santoksen (Opiun de Bruine Buck) ja Bailan CANT-kokeeseen. CANT oli ranskalainen paimennustaipumustesti. Meillä ei ollut hajuakaan, mitä testi sisältää ja kuinkas sitten kävikään... Jostain syystä me jouduimme suorittamaan testit ensimmäisinä! Meistä ei kumpikaan puhu ranskaa ja tuomari puhui ainoastaan ranskaa mutta hyvin selvittiin elekielellä!

CANT-testissä ensimmäinen osa oli tottelevaisuus, joka sisälsi seuraamista, paikallaoloa, luoksetulon, muiden koirien ohi pujottelemista ja lisäksi koira piti sitoa puuhun kiinni ja poistua sen luota. Tämän jälkeen tuomari heitti vielä räminäkanisterin koiran eteen. Koira ei saanut osoittaa pelkoa.

- Vasta tottelevaisuusosion jälkeen pääsi lampaille, jotka olivat ponin kokoisia ja niitä oli paljon! Ensiksi kierrettiin ulkohäkissä - koira vapaana - ja seurattiin koiran toimintaa, itse ei saanut puhua mitään. Kun se oli läpäisty niin koira päästettiin lampaiden sekaan. Tuomari liikutti lampaita ja seurasi koiran toimintaa, itse ei saanut tehdä mitään. Hyvin meni kummallakin koiralla ja testi oli läpäisty, Annika muistelee.

-Tästä seurasi kova hinku päästä tutustumaan paimennukseen joka lajina oli juuri rantautunut Suomeen. Treenipaikkoja ei vaan ollut oikeen tarjolla missään. Harva tila otti vastaan muita kun bordercollieita, Annika harmittelee.

Annikalla ja Liisalla kävi kuitenkin hyvä tuuri ja he pääsivät Marika ja Kimmo Klosnerin Woollandia-tilalle treenaamaan Tuija Vahlroosin maanantairyhmään vakkaripaikoille.

- Bailan koko ura on Woollandiassa tehty, siitä suuri kiitos! Pikku hiljaa edistyttiin ja otettiin aina vaan suurempia askelia eteenpäin, Annika kiittää.

- Vuonna 2016 lähdimme isolla belgiporukalla Tsekkeihin Belgian Herding Cup -kilpailuun, joka oli koko Suomen joukkueelle melkoinen menestystarina. Sieltä Baila sai ensimmäisen CACITR:n. Olemme käyneet Bailan kanssa myös Hollannissa kisaamassa, siellä sijoituimme kolmansiksi. Ulkomaan reissut ovat olleet todella opettavaisia ja siellä on oppinut paljon, Annika toteaa.

Bailan kisaura päättyi vuonna 2020, kun se sai CACITR:n Suomesta.

- Minulla oli nuorempi kisakoira jo kolmosluokassa ja halusin keskittyä siihen enemmän. Baila siirtyi varikkokoiraksi eli työt lampaiden parissa saivat jatkua. Nyt Baila on jo siirtynyt eläkkeelle mutta vielä tänä keväänä Baila teki 12-vuotiaana upean haun hakien noin 150 m päästä 80-100 lampaan lauman. Sitä oli hieno katsoa, Annika kiittää Bailaa.

C.I.TR. eli Kansainvälinen paimennusvalio - Champion International de Troupeau -tittelin vahvistuminen kesti muutaman vuoden ihan siitä syystä että Bailalle oli myönnetty Tsekeistä Champion International de Travail CACIT, eli väärän lajin CACIT.

- CACIT:in vaihtaminen oikean lajin CACIT:si olikin sitten hieman hankalampi juttu. Mutta kun vihdoin löysin oikeat ihmiset auttamaan asiassa eteenpäin niin parissa päivässä asia oli hoidettu. Suuri kiitos tästä kuuluu Suomen ja Tsekin Kennelliitoille, Annika painottaa.

Mainittakoon vielä, että Baila edustaa Annikan omaa kasvatustyötä.

 Lämpimät onnittelut C.I.TR. Workaholic Kaylah "Baila" & Annika Keto! 

 Kuva: Aino Vakkilainen