Rally-tokon nuorten SM-kultamitalistit Pihla Markkanen & Aktivistin Kanerva

13.11.2023

Nuorten rally-tokon ja tottelevaisuuskokeen SM-kilpailut järjestettiin Jyväskylässä 21.10.2023. Rally-tokon avoimessa luokassa mestaruuden voittivat Pihla Markkanen ja malinoisnarttu Aktivistin Kanerva "Aura".

Pihla kertoo saaneensa ensimmäisen oman koiran, keskikokoisen villakoiran Olymbinar's Ti-Ti-Uu "Tähti", 8-vuotiaana.

- Aloitimme agilityn harrastamisen Tähden ollessa reilun vuoden ikäinen, ja samaan aikaan pääsimme nuorten koirakerhon kautta tutustumaan eri koiraharrastuslajeihin. Rally-tokossa kisaamisen aloitetimme nuorten SM:issä vuonna 2019. Nykyään kilpailemme Tähden kanssa rally-tokossa MES-luokassa ja agilityssä 3-luokassa.

Auran kanssa Pihla kilpaili ensimmäistä kertaa rally-tokossa vuonna 2020.

- Samana vuonna osallistuimme Auran kanssa myös nuorten SM-kisoihin. Aura on ollut muissa lajeissa äitini harrastuskoira mutta rally-toko on vain meidän yhteinen laji. Olemme kisanneet pääasiassa nuorten SM-kisoissa ja lisäksi vain muutamissa kisoissa.

Pihlan mukaan koiraharrastuksessa parasta on yhdessä tekeminen koirien kanssa ja se, kun tehty treeni tuottaa tulosta. Harrastusten kautta hän on myös päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin.

Pihla kilpaili tämänvuotisissa SM-kisoissa Auran kanssa avoimessa luokassa ja Tähden kanssa mestariluokassa.

- Valmistavat treenit sujuivat hyvin, mutta itse kisoissa kummankin koiran kanssa tapahtui epätyypillisiä virheitä. Auran kanssa jouduimme uusimaan yhden kyltin kahdesti, josta tuli suurimmat pistevähennykset. Nämä olivat kolmannet SM-kisat, joissa kisasin sekä Auran että Tähden kanssa, joten kahden koiran kanssa kisaaminen on jo tuttua. Molemmat koirat nauttivat tekemisestä, ja kierrokset meinaavat välillä nousta liikaakin. Koirien välinen kokoero on ehkä suurin haaste ohjaamisen kannalta, sillä Auran kanssa kyltteihin täytyy jättää enemmän etäisyyttä, ettei se törmää niihin.

Tulevaisuuden suunnitelmista Pihla kertoo seuraavaa:

- Auran kanssa jatkamme rally-tokoa ainakin vielä ensi vuoden nuorten SM-kisoihin asti. Omaa harrastusbelgiä ei ole vielä ainakaan lähitulevaisuudessa tulossa, sillä Tähden lisäksi minulla on vasta harrastuspolun alussa oleva Tähden pentu Säde.

Paljon onnea Pihla & Aura! Kaikkea hyvää myös tulevaan!