Rally-tokon Pohjoismaiden pronssimitalistit Eija Heinonen & Kutinan Xuurvili

20.11.2023

Rally-tokon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut pidettiin 17.-19.11.2023 Kongsvingerissä Norjassa. Suomen Palveluskoiraliiton edustusjoukkueeseen olivat tiensä raivanneet Eija Heinonen & malinoisuros Kutinan Xuurvili "Ossi" sekä Pernilla Tallberg & tervuerennarttu Flying Orange de la Haute Volée "Sally".

Eijan ja Ossin hieno viikonloppu päättyi palkintojenjakoon ja pronssimitaliin. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin valmistautuminen oli alkanut kuitenkin jo syyskuun lopulla piirinmestaruuskilpailujen jälkeen:

- Valmistautumisessa fokus löytyi, vaikka treenimotivaatio ihan hetken aikaa meinasikin olla hukassa. Mentaalipuolelle sain apuja ja tietysti vahva taustatyö auttoi eteenpäin. Emme tehneet harjoituksissa ratoja Ossin kanssa vaan keskityin tehtävien tekniikkapuoleen, oikeaan fiilikseen ja vireen hallintaan, Eija kertoo.

Eija toteaa, että kotimaan arvostelussa on iso ero verrattuna Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen arvosteluun:

- Nykysäännöillä arvostelut ovat tosi tiukkoja. Viimeisellä radalla Ossin peruutuksessa tekemä nopea pysähdys maksoi tosi paljon: pysähdys kymmenen pistettä ja vielä vinoudesta kolmen pisteen vähennys. Jos vertaa Suomen arvostelutiukkuuteen niin ero on huomattava, kotimaan kisoissa olisi selvinnyt ehkä kahden pisteen menetyksellä. Esimerkiksi siinä, että koira seuraa suorassa ollaan tosi tiukkoja, samoin yhtäaikaisuudet ovat tärkeitä.

Kaksi ensimmäistä rataa onnistuivat Eijalta ja Ossilta upeasti:

- Kun pääsee flow-tilaan, niin ei tahdo jäljeenpäin edes muistaa mitään. On vain fiilis ja tieto siitä, että hyvin meni. Ossi teki tosi hienosti, ei mitään piippauksia tai painamisia.

Kisapaikka oli Eijan mielestä oikein hyvä, oli hienosti tilaa tehdä tehtävät ja valmistautua.

Eijan mukaan Ossiin voi aina luottaa: - Ossilla on hyvä tekniikka. Kun kääntyillään eri suuntiin, se pitää aina paikkansa varmasti. Voi luottaa siihen, että se osaa oman osuutensa.

Eija valloitti Pohjoismaiden mestaruuskilpailut rauhallisella tavallaan ohjata Ossia. Niin tuomareiden kuin kanssakilpailijoidenkin antama positiivinen palaute lämmittävät mieltä. Lisäksi Eija kehuu Suomen joukkueen joukkuehenkeä loistavaksi ja kiittää rally-yhteisön tsemppihenkeä ja kannustusta.

Lämpimät onnittelut Eija & Ossi!

Onnittelut myös Pernillalle ja Sallylle, jotka olivat yksilökilpailussa sijalla 14.

Kuva: Sari Eskelinen